Endodonstko liječenje zuba

Dobrodošli na endodontsko liječenje zuba u našoj stomatološkoj poliklinici. Endodontsko liječenje je postupak koji se provodi kako bi se spasao zub koji je zahvaćen ozbiljnom infekcijom ili oštećenjem korijena. Ovaj postupak nam omogućava da očuvamo vaš prirodni zub umjesto da ga izvadimo.

Tokom endodontskog liječenja, naš stručni tim će pažljivo ukloniti zahvaćeno tkivo iz unutrašnjosti zuba, poznate kao zubna pulpa. Pulpno tkivo se sastoji od živaca, krvnih sudova i vezivnog tkiva. Nakon uklanjanja zahvaćenog tkiva, korijenski kanali će biti temeljito očišćeni, dezinficirani i oblikovani. Zatim ćemo koristiti posebno dizajniranu gumenu masu, poznatu kao gutaperka, kako bismo popunili korijenske kanale i spriječili daljnje infekcije.

Endodontsko liječenje obično zahtijeva više posjeta stomatološkoj ordinaciji, ovisno o složenosti slučaja. Nakon završetka liječenja, vaš zub će biti prekriven trajnim zubnim nadomjescima, poput krune, kako bi se osigurala njegova snaga i funkcionalnost.

Važno je napomenuti da je endodontsko liječenje učinkovit način da se spasi zub koji bi inače bio izgubljen. Ovaj postupak ne samo da vam omogućava da zadržite svoj prirodni osmijeh, već također pomaže u očuvanju okolnih zuba i podržava vašu oralnu funkcionalnost.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice u vezi sa endodontskim liječenjem zuba, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim je ovdje da vam pruži sve potrebne informacije i obezbijedi kvalitetnu stomatološku njegu.

Hvala vam što ste odabrali našu ordinaciju za vaše stomatološke potrebe. Radujemo se što ćemo vam pružiti najbolju moguću skrb za vaše oralno zdravlje.