Oralna hirurgija

Sve vrste oralnih hirurških zahvata možete uraditi u Centru za dentalnu hirurgiju i implantologiju Novodent Tuzla. U nastavku pročitajte tekst koji je prvobitno objavljen na n

Specijalistička grana stomatologije

Oralna hirurgija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom i hirurškim tretmanom nepravilnosti i patoloških promjena zuba, mekih tkiva i koštanih struktura orofacijalne regije. Oralna hirurgija je nerijetko i u službi drugih oblasti stomatologije, pa nalazi primjenu i u pripremi za neke druge tipove intervencija iz oblasti implantologije i ortodoncije.

Oralna hirurgija u Tuzli

U našoj ordinaciji pružamo sve vrste oralno-hirurških zahvata. U tu svrhu smo napravili i opremili moderan operativni blok koji je izdvojen od ostatka ordinacije, gdje smo obezbijedili najsavremenije uslove za pružanje zahvata kako sa aspekta opreme tako i sa aspekta očuvanja sterilizacije tokom tretmana. Zahvaljujući savremenim dostignućima u oblasti stomatologije, nudimo vam bezbolan i komforan oralno-hirurški tretman.

Hirurške intervencije zakazujemo najčešće u jutarnjim terminima kad je pacijent najodmorniji. Ovo nam ujedno nudi mogućnost da aktivno već od prvog dana pratimo postoperativno stanje pacijenta. Zahvaljujući iskustvu i lakim rukama našeg tima predvođenog specijalistom oralne hirurgije, sama intervencija će vam proći brzo i skoro neprimjetno. Nakon intervencije obezbijedili smo vam sve potrebne lijekove.

Kod zahtjevnijih zahvata se koristimo i svim prednostima 3D dijagnostike kako bi operativno planiranje bilo što uspješnije i za pacijenta što bezbolnije.

Našim pacijentima pružamo slijedeće oralno-hirurške zahvate:

Hirurško vađenje umjaka

Treći molari su danas dosta česta indikacija za hiruršku intervenciju. Razlog tome je da vilice modernog čovjeka današnjice bivaju sve manje u odnosu na naše pretke čemu doprinosi moderan način ishrane današnjeg čovjeka i evolucija čovjeka kroz vrijeme uopšte. Svojim položajem i odgođenim izrastanjem mogu da prouzroče kod pacijenata različit spektar prooblema koji mogu biti različitog karaktera, od estetskih ( pomicanje zuba u zubnom nizu), preko funkcionalnih (nastanka ortodontskih anomalija, nepravilnosti zagriza, nejednakog trošenja pojedinih zuba) pa sve do traumatskih komplikacija u zglobu kao i konstantnih ili povremenih eruptivnih bolova.

Hirurško vađenje neizniklih zuba

Ovaj zahvat se radi kod zuba koji su uslijed nekih od brojnih faktora djelovanja na njih ili zakasnili u erupciji ili im je to bilo onemogućeno. Nerijetko, razlog za nastanak ovakve situacije je sasvim banalan, a to je prijevremena ekstrakcija mliječnih zuba zbog čega dolazi do gubitka mjesta za stalni zub usljed čega taj isti stalni zub ili ne može da nikne ili mijenja pravac nicanja. Zbog navedenog je potrebno pristupiti uklanjanju dijela mekog tkiva koji pokriva zub, a nekad je potrebno i ukloniti dio kosti da bi se erupcija zuba olakšala ili da bi stavili “bravicu” za ortodontski aparat radi “izvlačenja” istog zuba.

Hemisekcija korijena zuba

Ovo je procedura koja se primjenjuje kod višekorijenih zubi (najčešće dvokorijenih), i podrazumijeva hirurško uklanjanje jednog korijena zuba gdje je onaj drugi dovoljno stabilan da nosi krunicu ili učestvuje u protetskom rješenju uopšte. Najčešće je primjenjiva kod donjeg prvog ili drugog molara.

Hirurško vađenje korijena zuba

Hirurško odstranjenje zaostalog korijena podrazumijeva manji operativni zahvat radi uklanjanja zaostalog korijena nakon neke prethodne ekstrakcije ili jednostavno uslijed prerastanja koštanog i mekog tkiva istog. Zaostali korijen može biti uzrok nastanka cisti vilica, a samim tim i fokusa u organizmu koji mogu prouzročiti ozbiljnije zdravstvene probleme. Osim toga, nerijetko ukoliko se ne uklone zaostali korijenovi, može doći naknadno do njihovog isplivavanja i izlaska na površinu kosti uslijed koštane redukcije, a što u određenim situacijama može biti problem za nošenje protetskih nadoknada kao što su proteze, kombinovani radovi ili fiksni radovi uopšte.

Resekcije korjenova zuba (apikotomije)

Resekcija korijena zuba ili apikotomija je naziv za operativni zahvat na zubu na čijem je vrhu došlo do nastanka cistične lezije ili procesa. Promjena se najčešće ogleda u obliku nastanka ciste, granuloma ili periapikalnog procesa. Razloga nastanka ima cijeli niz, ali najčešće su u pitanju duboki karijes ili neuspješan endodontski zahvat zbog čega dolazi do propadanja pulpe zuba i nastanka periapikalne promjene u kosti koja obuhvata vrh korijena zuba. Komplikacije uslijed netretiranja ovih promjena mogu biti od propadanja samog zuba do obuhvatanja i susjednih zuba i narušavanja zdravlja cijelog parodonta.

Retrogradno punjenje korijena zuba sa resekcijom

Ovaj zahvat se izvodi ukoliko se utvrdi da na korijenu zuba koji je prethodno endodontski tretiran i pojačan nekom vrstom zubnog ojačanja postoji promjena u kosti koja asocira na nastanak cistične lezije ili procesa, a na zubu nije moguće uraditi reviziju endodontskog liječenja bilo zbog nemogućnosti vađenja samog ojačanja zuba, ili zbog vrste protetskog rada koji navedeni zub nosi.

Zahvat je identičan kao kod normalne apikotomije samo se u toku operacije radi intraoperativno punjenje vrha korijena zuba da bi se zub kao izvor infekcije eliminisao. Inače ova metoda je primjenjiva uvijek kada se sumnja na porozitet endodontskog punjenja vrha korijena zuba.

Operativno uklanjanje cisti tvrdih i mekih tkiva (cistektomije)

Nastanak cisti u tvrdim i mekim tkivima uslovljen je djelovanjem raznih faktora. Svi oni za rezultat imaju nastanak ciste. Ciste svojim prisustvom nepovoljno patološki mijenjaju strukturu tkiva i utiču na zdravlje organizma pa ih je zato potrebno ukloniti iz tkiva ukoliko postoje. Operativni zahvat se naziva cistektomija i podrazumijeva uklanjanje ciste sa ovojnicom u kompletu bez ostataka. Nerijetko je za ovaj zahvat vezano i djelimično uklanjanje kosti vilice radi pristupa samoj cisti i evakuaciji iste.

Oralna hirurgija i implantologija – šta im je zajedničko?

Implantologija je dio stomatologije koja se bavi ugradnjom zubnih implantata i kao takva obavezno obuhvata i hirurški dio postupka.

Implantati se dijele na endoosealne i subperiostalne. Endoosealni se ugrađuju u viličnu kost, subperiostalni u prostor između kosti i mekog tkiva.  Više o zubnim implantatima svakako možete pronaći na našem blogu.

Da zaključimo, oralna hirurgija i implantologija su usko povezane i često se preklapaju. oralni hirurzi obično obavljaju implantolopke procedure kao dio svoje prakse, jer imaju stručnost za izvođenje hirurških zahvata na usnoj šupljini.

Tekst preuzet sa web stranice https://novodent.ba