Stomatološki pregled

stomatološki pregled u tuzli

Posjeta stomatologu je važan dio održavanja oralnog zdravlja. Redovni stomatološki pregledi mogu spriječiti probleme s ustima i zubima, kao i otkriti potencijalne bolesti ili stanja u ranoj fazi. U ovom članku istražit ćemo zašto je stomatološki pregled važan, kako se pripremiti za pregled i što možete očekivati tokom pregleda.

Zašto je stomatološki pregled važan?

Stomatološki pregledi su važni jer vam omogućavaju da održavate dobro oralno zdravlje. Stomatolog će pregledati vaše zube, desni i usta kako bi identificirao bilo kakve probleme ili potencijalne bolesti. Redovni pregledi mogu pomoći u otkrivanju karijesa, upala desni, parodontalnih bolesti i drugih oralnih stanja prije nego što postanu ozbiljni problemi.

Kako se pripremiti za stomatološki pregled?

Priprema za stomatološki pregled je jednostavna. Prvo, osigurajte da redovito perete zube i koristite zubni konac. Također, izbjegavajte konzumiranje hrane i pića prije pregleda kako biste omogućili stomatologu detaljan uvid u vaše oralno zdravlje. Ako imate posebne brige ili pitanja, nemojte se ustručavati podijeliti ih s stomatologom.

Šta očekivati tokom stomatološkog pregleda?

Tokom stomatološkog pregleda, stomatolog će pregledati vaše zube, desni i usta. Može se koristiti ogledalo, sonde i rendgenski snimci kako bi se dobio cjelovit uvid u vaše oralno zdravlje. Stomatolog će tražiti znakove karijesa, upala desni, oralnih infekcija i drugih problema. Također će provjeriti vaše ugrizanje i provjeriti postoje li eventualni problemi s vašom vilicom.

Koja su najčešća stanja koja se mogu otkriti tokom pregleda?

Tokom stomatološkog pregleda mogu se otkriti različita stanja, uključujući:

  • Karijes: Oštećenje zuba koje uzrokuje šupljinu.
  • Gingivitis: Upala desni koja može dovesti do ozbiljnije bolesti desni.
  • Parodontitis: Infekcija tkiva koja drži zube na mjestu i može dovesti do gubitka zuba.
  • Oralne infekcije: Infekcije u ustima koje mogu biti uzrokovane bakterijama ili gljivicama.
  • Oralni karcinom: Rak u ustima koji se može otkriti ranim pregledom.